Back to All Events

Pinlig forhør - Marin Håskjold


  • k4 galleri Københavngata 4 oslo Norway (map)

PINLIG FORHØR
Av Marin Håskjold

Kuratert av Una Mathiesen Gjerde

*

Glovarme kullstykker treffer en naken brystkasse. De brenner seg inn i huden. Bekjenn! Bekjenn at du har trosset Gud og inngått pakt med djevelen!

Trolldomsprosessene som fant sted på 1500- og 1600-tallet kostet i alt 350 menneskeliv, noe som gjør Norge til et av stedene i verden hvor trolldomsprosessene kostet flest liv per innbygger. Enkelte mindre landsbyer ble som resultat av store kjedeprosesser så og si tømt for kvinner. Majoriteten av de som ble dømt tilsto å ha inngått pakt med djevelen – hvordan hendte det?

Dette spørsmålet er omdreiningspunktet for Marin Håskjolds utstilling Pinlig forhør på K4. Trodde straffemyndigheten virkelig at de anklagede kunne trolldom? Eller var trolldomsprosessene først og fremst en kynisk hersketeknikk for å kontrollere kvinner? Og hvorfor innrømmet så og si alle som ble anklaget at de kunne trolldom? Trodde de at de faktisk kunne det – eller var de for redde for makthaverne til å si imot? Med sin særegne filmatiske metode undersøker Håskjold disse spørsmålene på jakt etter å forstå hva som drev fram det mest omfattende justismordet i norsk historie.

OM KUNSTNEREN

Marin Håskjold (f. 1993) er en kunstner og filmskaper med base i Oslo. Hun har studert bevegelige bilder ved Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg. Identitet er et sentralt tema i Håskjolds arbeid, hvor hun går filosofisk til verks i sin utforskning av ulike oppfattelser av kjønn og genus fra et skeivt og feministisk perspektiv. Hennes verk har blitt utstilt og vist på en rekke kunstinstitusjoner og filmfestivaler, deriblant Tate Modern, Bomuldsfabriken Kunsthall, Coast Contemporary, Kyiv International Film Festival, Helsinki International Filmfestival og Kortfilmfestivalen i Grimstad. Håskjolds kortfilm «Hva er en kvinne?» (2020) har mottok Amandaprisen i 2021 i kategorien beste kortfilm.